Wednesday, 13 November 2013

Pulut Getas.. Pau Sambal..



Assalamualaikum..
pagi pagi lagi dah bangun nak siapkan kuih.. jam 4.30am tuuu siap sekali masak nasi untuk makan tengahari.. jam 6.30am siap semuanyaaa... 
macam ni laa jadual pagi kak fiza.. siap je solat terus mendobiii sambil sambil tu sapu rumah sikit-sikit, tak kotor mana punnnn bukan ada budak dalam rumah niii pendek kata bersih sokmo hehehe perasan pulakkk
sarapan pagi hari niii kueh pau sambal dan semalam pulak kueh pulut getas.. tak buat banyak pun sekadar untuk bekalan en. suami gi kerja dan untuk makan sendiriii sambil tonton Malaysia Hari Ini.. 
so pagi ni kak fiza nak share resepinyaaa kalu rajin cuba try test buat sendiriii Okeyy!

 Kueh Pulut Getas

1 cawan tepung pulut
1 cawan tepung gandum
1 cawan kelapa parut putih
1/2 camca teh garam
air secukupnya

uli sampai menjadi doh.. bentukkan dan goreng

untuk siranya :

1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1/2 camca teh garam

masak hingga gula bertali baru masukan kueh tadi.. mati kan api dan terus gaul hingga gula kering.. pada yang takut manis boleh guna gula halus macam donat tuuu pun sodap!


 Kueh Pau Sambal

1 cawan tepung gandum
1 sudu besar margerin
1 sudu besar bread softener
1 sudu besar gula
1 sudu besar yis segera
120ml air suam

rendam dulu yis dalam air dan gula dalam 1/2 jam kemudian baru campurkan dalam bahan tepung tadi.. perap dalam 2 jam hingga saiz 2 kali ganda.. tumbuk tumbuk buang angin dan boleh start buat doh ikut saiz kehendak sendiri.. kalu ikut resepi ni boleh dapat 8 biji pau.. sesuai sangat la untuk suami isteriii pastu biarkan doh tadi dalam 10 minit sebelum digoreng.. sambalnyaaa malas nak citer laaa korang mestiii dah tererrr kan buat sambal ikan bilis!