Assalamualaikum..
hai uolls! kak fiza minggu ni kerajinan tahap maksimum.. dan hasilnya ni lah diaaa puas makan kuehhh..
Alhamdulillah resepi yang ada nampaknya baik-baik belaka.. thank you so much pada penulis-penulis blog masakan kat Malaysia ni, tanpa anda tak menjadilah perancangan kak fiza niii "in the process of making frozen foods" semua kuih-kuih ni boleh di frozen kan.. kecuali talam beras..
so uolls! kak fiza nak share resepinya tapi kalu nak tau step by stepnya, google google la yaaa kak fiza pun main campak campak je dah namanya pun kueh tradisional so tak perlulah nak ikut peraturan sangat tapi kalu malas nak buat..
order jeaaaaaaa
Pulut Udang
500gm beras pulut
400ml santan cair
1 camca teh garam
Inti Pedas
1/2 biji kelapa parut
6 tangkai cili kering
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
1/2 camca teh jintan putih
1/2 camca teh jintan manis
1 camca teh ketumbar
10 biji lada hitam
1 camca teh serbuk kunyit
20gm udang kering
gula/garam secukupnya
500gm beras pulut
400ml santan cair
1 camca teh garam
Inti Pedas
1/2 biji kelapa parut
6 tangkai cili kering
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
1/2 camca teh jintan putih
1/2 camca teh jintan manis
1 camca teh ketumbar
10 biji lada hitam
1 camca teh serbuk kunyit
20gm udang kering
gula/garam secukupnya
Cucur Badak
500gm keledek rebus
250gm tepung gandum
60gm tepung ubi
garam secukupnya
filling : inti pedas
Che Mek Molek
resepinya sama je dengan cucur badak..
filling : gula pasir
Kuih Kasturi
1 1/2 cawan kacang hijau rendam semalaman
3 cawan air untuk merebus
1 cawan gula pasir
1 biji kelapa parut
3/4 cawan tepung gandum
garam secukupnya
Batter nya ...
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1 camca teh serbuk kunyit
garam secukupnya
Talam Beras
1 cawan tepung beras
2 cawan santan sederhana
3/4 cawan gula
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 camca teh garam
perasa/pewarna ros