Saturday, 5 July 2014

Aneka Kuih Talam..



Assalamualaikum!

huhhhh lamanya tak menulis resepi kat sini.. hari ni rajin sikit nak buat catatan, bukan je nak share dengan uolls tapi sebagai rekod peribadi jugak kannnn

untuk yang baru berjinak-jinak nak meNalam boleh la cuba try test buat yaaa

tapi ni resepi paling ringkas dan uolls boleh lah tambahkan apa-apa perisa cam keladi, jagung, nangka, durian, labu atau apa-apa je lah.. sukatannya agak-agak je lah dalam secawan je.. ada dua jenis talam yang akak biasa buat.. kalu uolls suka rasa tepung beras, boleh guna resepi tepung beras atau yang suka rasa kenyal sikit boleh cuba resepi tepung gandum..

wokey!

 jom layannn

Talam Tepung Beras

180gm gula pasir
1 paket serbuk santan
180gm tepung beras
70gm tepung gandum
70gm tepung jagung
750ml air paip
1 sudu teh garam
1 sudu teh pewarna
1 sudu teh perasa buah-buahan

Talam Tepung Gandum

250gm gula pasir
1 paket serbuk santan
250gm tepung gandum
50gm tepung jagung
50gm tepung ubi
1 biji telor
800ml air paip
1 sudu teh garam
1 sudu teh pewarna
1 sudu teh perasa buah-buahan

cara buatnya.. blander semua bahan, tapis dan masukkan dalam talam yang telah dilapiskan plastik nasi lemak.. pastu kukus laaa 30 minit untuk talam 12'x12' atau 1 jam untuk talam 8'x8'.. api nya jangan kuat sangat nanti talamnya jadi kolam ikan pulak hehehe...  

selamat mencubaaaa