Assalamualaikum ...
Dah masuk pun tahun baru, so hari ni kak fiza nak share resepi-resepi kuih yang dah akak try sepanjang minggu-minggu terakhir tahun lalu.. nampak biasa aje kan kuih-kuih ni.. tapi bagi yang tak pernah try, apa kata try sekali membuatnya.. terutamanya yang baru kahwin tuuu apa kata try test selera suami.. kot-kot cara ni, boleh pikat perutnya.. hehehe cukup lima tahun nanti murah rezeki sama-sama la perut maju ke depan.. hahaha cam laki aku jugak!!!
Seri Muka
Lapisan Bawah :
500gm beras pulut rendam 2 jam
400ml santan cair
garam secukupnya
Lapisan Atas :
2 biji telor
100gm tepung gandum
100gm gula halus
30gm tepung jagung
30gm tepung ubi
2 camca teh garam
500ml santan cair
pewarna
perasa pandan
Lapisan Bawah :
500gm beras pulut rendam 2 jam
400ml santan cair
garam secukupnya
Lapisan Atas :
2 biji telor
100gm tepung gandum
100gm gula halus
30gm tepung jagung
30gm tepung ubi
2 camca teh garam
500ml santan cair
pewarna
perasa pandan
Kasui
700ml air
120gm gula merah
50gm gula pasir
170gm tepung gandum
50gm tepung ubi
2 camca teh garam
1 sudu teh kicap manis
1 sudu teh minyak masak
2 sudu besar air kapur
1/2 biji kelapa parut putih
700ml air
120gm gula merah
50gm gula pasir
170gm tepung gandum
50gm tepung ubi
2 camca teh garam
1 sudu teh kicap manis
1 sudu teh minyak masak
2 sudu besar air kapur
1/2 biji kelapa parut putih
Kuih Lapis
700ml santan cair
150gm gula pasir
180gm tepung beras
70gm tepung gandum
70gm tepung jagung
20gm tepung ubi
2 camca teh garam
pewarna
perasa sirap
700ml santan cair
150gm gula pasir
180gm tepung beras
70gm tepung gandum
70gm tepung jagung
20gm tepung ubi
2 camca teh garam
pewarna
perasa sirap
Apam Beras
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
280ml air
8 sudu besar gula
1 sudu besar yis segera
1 camca teh garam
pewarna
1/2 biji kelapa parut putih
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
280ml air
8 sudu besar gula
1 sudu besar yis segera
1 camca teh garam
pewarna
1/2 biji kelapa parut putih
Pulut Panggang
sila rujuk resepi pulut udang
sila rujuk resepi pulut udang
Karipap
1 kilo tepung gandum
2 sudu besar margerin
2 sudu besar shortening
1 camca teh garam
air secukupnya
Inti Pedas :
1 kilo kentang
3 tangkai daun kari
2 genggam udang geragau
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
2 senduk nasi rempah kari
1/2 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar gula
garam secukupnya
1 cawan minyak masak
1 kilo tepung gandum
2 sudu besar margerin
2 sudu besar shortening
1 camca teh garam
air secukupnya
Inti Pedas :
1 kilo kentang
3 tangkai daun kari
2 genggam udang geragau
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
2 senduk nasi rempah kari
1/2 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar gula
garam secukupnya
1 cawan minyak masak
Donut
500gm tepung gandum
3 sudu besar margerin
2 sudu besar bread softener
1 biji telor
250ml air
2 sudu gula
1 paket mauripan
500gm tepung gandum
3 sudu besar margerin
2 sudu besar bread softener
1 biji telor
250ml air
2 sudu gula
1 paket mauripan
Bahulu Ikan
4 biji telor gred A
130gm gula halus
130gm tepung gandum
1/2 camca teh garam
minyak masak - gris
4 biji telor gred A
130gm gula halus
130gm tepung gandum
1/2 camca teh garam
minyak masak - gris
Bahulu Cermai
3 biji telor gred A
100gm gula halus
100gm tepung gandum
1/2 camca teh garam
minyak masak - gris
3 biji telor gred A
100gm gula halus
100gm tepung gandum
1/2 camca teh garam
minyak masak - gris