Assalamualaikum..
semalam kak fiza masak mee jawa.. ada orang kata mee rebus, tapi bila kak fiza makan mee rebus kat kedai, rasanya tak sama langsung.. kuah mee rebus rasa rempahnya agak mild sikit tapi kuah mee jawa rasanya lebih strong.. lebih umpphhh.. jom layan resepi kuah nyaaaa
Mee Jawa
Bahan-Bahannya :
Kisar duluuuu
Kisar duluuuu
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu besar lada hitam
1 sudu teh jintan manis disangai
1 sudu teh jintan putih disangai
50gm udang kering
bahan yang tak perlu dikisar:
1 batang kayu manis
bahan yang tak perlu dikisar:
1 batang kayu manis
1 sudu teh buah pelaga
1 kiub ayam
1 sudu besar serbuk cili merah
3 sudu besar serbuk kari
1 sudu teh asam jawa
2 biji ubi kentang
2 liter air
50gm tepung gandum
5 sudu besar gula
garam secukupnya
1 cawan minyak masak
cara masaknya:
panaskan minyak dan masukkan kayu manis dan buah pelaga.. bila naik bau baru masukkan bahan-bahan yang dah dikisar tadi.. bila agak-agak dah garing baru masukkan serbuk cili dan serbuk kari.. tumis hingga pecah minyak dan kemudian masukkan air dan bahan-bahan lain.. ubi kentang tak perlu direbus dulu, cukup kalu di blander dengan air aje.. bila dah mendidih masukkan tepung gandum yang dah di bancuh dengan air.. make sure bancuhan tepung ni cair yaaa kalu tak nanti berketul-ketul bila dicampur dalam kuah tadiii.. masa didihkan kuah tu seeloknya ditutup periuknya supaya bau kuahnya lebih harummm.. bila dah nampak pekat boleh lah tutup api dan start hidang.. bahan-bahan lain, ikut uolls la yaaaa
try.. jangan tak try..
1 cawan minyak masak
cara masaknya:
panaskan minyak dan masukkan kayu manis dan buah pelaga.. bila naik bau baru masukkan bahan-bahan yang dah dikisar tadi.. bila agak-agak dah garing baru masukkan serbuk cili dan serbuk kari.. tumis hingga pecah minyak dan kemudian masukkan air dan bahan-bahan lain.. ubi kentang tak perlu direbus dulu, cukup kalu di blander dengan air aje.. bila dah mendidih masukkan tepung gandum yang dah di bancuh dengan air.. make sure bancuhan tepung ni cair yaaa kalu tak nanti berketul-ketul bila dicampur dalam kuah tadiii.. masa didihkan kuah tu seeloknya ditutup periuknya supaya bau kuahnya lebih harummm.. bila dah nampak pekat boleh lah tutup api dan start hidang.. bahan-bahan lain, ikut uolls la yaaaa
try.. jangan tak try..