Assalamualaikum..
jom tengok resepi baru yang kak fiza cuba sehari dua yang laluuu.. nampak macam sedapkan.. rasanya nya pun sodappppppp.. untuk sate ayam ni akak pakai ayam yang saiznya 1.98kg hehehe 2 kilo la tu kannn.. bila dah siap cucuk kat lidi dapat 65 cucuk.. setakat ni baru bakar 25 cucuk dan masih ada 40 cucuk lagi dalam freezer.. kuahnya pun ada lagiii punnn dalam freezer.. so uolls! kalau rasa nak try buat sendiri jom layan resepinyaa
Sate Ayam + Kuah Kacang
Bahan-Bahannya :
2 kilo daging ayam dah siap potong ikut saiz yang dikehendaki
Bahan Perapan :
6 ulas bawang kecil
4 ulas bawang putih
4 biji buah keras
5 sudu teh serbuk kunyit
2 inci halia
2 inci lengkuas
4 batang serai
2 sudu besar ketumbar disangai
1 sudu besar jintan manis disangai
1 sudu besar jintan putih disangai
8 sudu besar gula
4 sudu besar minyak masak
semua bahan ni dikisar dan perap dalam 1-2 jam.. kak fiza gunakan masa ni untuk masak kuah kacangnyaaa... so jom layan resepi kuah kacang pulakkk
Bahan-Bahannya :
1 kilo kacang tanah goreng dikisar bersama 2 liter stok ayam
1 cawan air asam jawa
100gm udang kering kisar
3 senduk gula pasir
1 senduk gula merah
2 sudu besar kicap pekat
garam secukup rasa
semua bahan diatas di didihkan dengan api perlahan..
Bahan Tumisan :
10 ulas bawang kecil
5 ulas bawang putih
1 inci belacan
1 inci kunyit hidup
1 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 cawan cili giling
1 mangkuk minyak masak
tumis hingga garing dan baru dicampur ke dalam kuah kacang tadi.. dan didihkan sehingga naik minyak eheh silap pecah minyak.. kalu rasa pekat sangat tambah air yaaa .. bila dah siap boleh la hidang dengan ayam yang dah dibakar.. tapi kalu uolls takde pemanggang tak ajaib hehehe uolls boleh goreng je ayam cucuk ni dulu ala-ala deep fry.. tapi janganlah sampai lidi-lidi pun di frying sekaliiii hummm pastu bila agak-agak brownie hahaha OMEng baru keluarkannn dan nak sedap lagiii lepas goreng tuuu bakar sikit atas api gas kalu nak wangi lagi renjis sikit minyak masak gunakan serai titek tuuu ala ala kedaiii style.. Ok!
Nak resepi sup ayam rempah ratus asli tak? senang sangat buatnya... jom layannn
Bahan-Bahannya :
2 kilo daging ayam dah siap potong ikut saiz yang dikehendaki
Bahan Perapan :
6 ulas bawang kecil
4 ulas bawang putih
4 biji buah keras
5 sudu teh serbuk kunyit
2 inci halia
2 inci lengkuas
4 batang serai
2 sudu besar ketumbar disangai
1 sudu besar jintan manis disangai
1 sudu besar jintan putih disangai
8 sudu besar gula
4 sudu besar minyak masak
semua bahan ni dikisar dan perap dalam 1-2 jam.. kak fiza gunakan masa ni untuk masak kuah kacangnyaaa... so jom layan resepi kuah kacang pulakkk
Bahan-Bahannya :
1 kilo kacang tanah goreng dikisar bersama 2 liter stok ayam
1 cawan air asam jawa
100gm udang kering kisar
3 senduk gula pasir
1 senduk gula merah
2 sudu besar kicap pekat
garam secukup rasa
semua bahan diatas di didihkan dengan api perlahan..
Bahan Tumisan :
10 ulas bawang kecil
5 ulas bawang putih
1 inci belacan
1 inci kunyit hidup
1 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 cawan cili giling
1 mangkuk minyak masak
tumis hingga garing dan baru dicampur ke dalam kuah kacang tadi.. dan didihkan sehingga naik minyak eheh silap pecah minyak.. kalu rasa pekat sangat tambah air yaaa .. bila dah siap boleh la hidang dengan ayam yang dah dibakar.. tapi kalu uolls takde pemanggang tak ajaib hehehe uolls boleh goreng je ayam cucuk ni dulu ala-ala deep fry.. tapi janganlah sampai lidi-lidi pun di frying sekaliiii hummm pastu bila agak-agak brownie hahaha OMEng baru keluarkannn dan nak sedap lagiii lepas goreng tuuu bakar sikit atas api gas kalu nak wangi lagi renjis sikit minyak masak gunakan serai titek tuuu ala ala kedaiii style.. Ok!
Nak resepi sup ayam rempah ratus asli tak? senang sangat buatnya... jom layannn
Sup Ayam Rempah Ratus Asli
Bubur Nasi Ayam
Bahan-Bahannya :
1 ekor ayam potong 12
6 biji ubi kentang potong 2
bahan untuk dikisar :
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
6 biji buah keras
1 inci halia
2 batang serai
1 sudu besar lada hitam
1 sudu kecil jintan manis disangai
1 sudu kecil jintan putih disangai
1 sudu kecil ketumbar disangai
bahan yang tak perlu dikisar :
1 batang kayu manis
4 tangkai bunga cengkih
3 biji bunga lawang
6 biji buah pelaga
cara masaknya :
panaskan 1 cawan minyak masak dan masukkan semua bahan yang tak perlu dikisar dahulu.. tumis hingga naik bau baru masukkan bahan yang telah dikasar tadiiii tumis hingga pecah minyak dan nampak garing.. kemudian masukkan air dalam 2-3 liter ... kacau sebati dan masukkan ayam dan ubi kentang tadiii didihkan dengan api perlahan.. seeloknya tutup periuknya biar wap terkumpul dan bau supnya nanti lebih harummm ... bila ubi kentang dah empuk maknanya ayam dah masak.. masukkan garam secukupnya dan siapppp! masa hidang boleh la taburkan daun ketumbar dan bawang goreng dan kalu yang suka rasa masam-masam sikit boleh perahkan limau kasturiiii
Okey!!! selamat mencubaaaa